STOŁÓWKA STUDENCKA WIESBADEN
SPLIT-O-MAT® FAT – OBRÓBKA ŚCIEKÓW KUCHENNYCH ZAWIERAJĄCYCH TŁUSZCZE
W wielu miastach wartość graniczna dla substancji lipofilowych (DIN 38409 T.17) została zaostrzona z 250 mg/l na 100 mg/l. Zastosowanie separatora tłuszczy według normy DIN 4040 lub prEN 1825 nie daje w tych przypadkach gwarancji dotrzymania ww. wartości granicznych.
Opis urządzenia
Ścieki kuchenne ze stołówki zbierane są systemem rynien w posadzce, a następnie podawane na sito łukowe, na którym oddzielane są substancje stałe do wielkości do 1,5 mm.
W ściekach kuchennych bez substancji stałych mierzona jest wartość pH i temperatura. Główny strumień ścieków podawany jest do szczelnego integratora, w którym następuje ich uśrednienie i gdzie są przechowywane. Ewentualne zagrożenia i przeciążenia w kolejnych etapach są eliminowane poprzez usuwanie obciążeń szczytowych.
Z integratora ścieki pompowane są za pomocą dwóch fermentorów do dwóch ścieżek fermentacyjnych, na których odbywa się odtłuszczanie, za pomocą odpowiednich bakterii. Obie ścieżki fermentacyjne pracują niezależnie, ze względu na większą niezawodność instalacji, jak również ich wydajność. Ścieki tak długo pozostają w poszczególnych etapach obróbki w fermentatorze, dopóki nie zostanie osiągnięta wymagana wydajność oczyszczania.
Po obróbce ścieki zostają za pomocą pomp zrzucone do kanalizacji. Oczszczanie końcowe w celu regulacji wartości pH nie jest wymagane w tym układzie. Nie dozuje się chemikalii i innych środków wspomagających proces. Nie powstają żadne uciążliwe zapachy.
Dane wydajnościowe
Ilość ścieków: | do 5.000 l/dzień |
| do 500 posiłków/dzień |
Wydajność: | ok. 2 m³/dzień na każdą ścieżkę fermentacyjną |
Wykonanie zbiornika: | tworzywo sztuczne (PP) |